Wat vooraf ging

frank 1981In 1980 richtte ik, na het afronden van de meubelvakschool in Amsterdam, ´Meubelmakerij Frank Heerkens´ op. Als jonge meubelmaker richtte ik mij voornamelijk op de vraag die vanuit de markt gesteld werd. Destijds betekende dit veel werken met plaatmaterialen zoals spaanplaat, multiplex en mdf. Hierdoor raakte ik steeds verder verwijderd van waar het mij in essentie om begonnen was: werken met hout. Ik probeerde klanten er toe te bewegen om te kiezen voor (massief) hout, en begon meer en meer zelf te ontwerpen. Deze ontwikkeling was in 1995 aanleiding om de naam van de meubelmakerij te veranderen. De nieuwe naam ‘Vorm en Inhout’ laat zich op meerdere manieren lezen en strookt veel beter met het gedachtegoed van mijn bedrijf.

Halverwege de jaren negentig kreeg ik een boom binnen in mijn werkplaats, verzaagd tot planken over de hele breedte van de stam. Toen viel het kwartje, ik kon het niet over mijn hart verkrijgen die mooie natuurlijke vorm te verzagen tot rechthoekige planken zoals de geijkte manier van meubelmaken verlangde. Met dit inzicht ging er een wereld voor me open. Er ontstond een natuurlijke wijze van vormgeven, geïnspireerd door de natuurlijke vorm en tekening van het hout. Het werd mijn nieuwe missie om een boom of plank zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm te laten zien in een meubel. Nadat het hout in de afmetingen van het ontwerp gezaagd is steek ik veel energie en aandacht in de afwerking van het hout. Dit geeft een zeer verfijnd resultaat wat niet te vergelijken is met bijvoorbeeld een boomstamtafel of welk meubel dan ook wat te vinden is in reguliere meubelwinkels. De detailfoto’s op deze website geven al een indruk, maar meestal zien mijn klanten het pas echt nadat ze een meubel aangeraakt hebben in mijn werkplaats.

Om u als klant snel van dienst te kunnen zijn was het noodzakelijk om een eigen voorraad bomen aan te leggen. Het proces van kap tot een bruikbare plank duurt namelijk meerdere jaren. Ik koop dan ook mijn eigen stammen in, voornamelijk Nederlandse houtsoorten en veelal uit de nabije omgeving. Dit heeft geresulteerd in een uitgebreide voorraad bomen, van verschillende houtsoorten en in verschillende maten.

error: © Copyright Voor alle ontwerpen, afbeeldingen en tekst op deze internetsite geldt dat het intellectuele eigendom bij Frank Heerkens ligt. Volgens het juridisch eigendomsrecht mag derhalve niets van de genoemde zaken verveelvoudigd of gebruikt worden voor andere doeleinden dan bedoeld door of overeengekomen met Frank Heerkens.