Verwant aan elkaar, deel van de kringloop

<< Terug

“Een mooie, houten kist kan troost bieden. Hout is zo rijk: zacht en knoestig, harmonieus en grillig, verfijnd en ruw, puur en complex. Rijk als het leven.”

“Ik zat al bijna 25 jaar in het vak toen ik mijn eerste kist maakte. Voor een man met een familiebos, de plek waar hij intens had geleefd. Na zijn dood werd een boom – die hij nog met zijn vader had geplant – gekapt. Daarna gingen we naar de zagerij om de boom tot planken te laten zagen en maakte ik in twee en een halve dag de kist. Het was bijzonder om zo nauw samen met de nabestaanden te mogen werken. Er volgden meer kisten. Al mijn kisten zijn verwant aan elkaar, ook al heeft elke overledene een eigen verhaal en is elke kist uniek. Die verwantschap heeft drie redenen. Allereerst het materiaal: veelal hout van de snelgroeiende Brabantse douglasspar. Dan mijn werkwijze: overwegend handmatige productie, geen lijm of andere onnatuurlijke afwerkmaterialen. Tot slot het aanzien; alles haal ik uit hele, ‘fijn bezaagde’ en onbewerkte planken van één stam. De deksel bestaat uit twee gespiegelde delen waardoor er een nieuw beeld ontstaat, figuren die verrassen, samen een geheel vormen.”

“Ik kan veel meer vertellen, over bekleding, kussen, spijkers, draagstokken… Beter kun je de kist, de tekening, de textuur, de kleur zien, voelen, ruiken, ervaren. Een laatste huis, bed van liefde, symbool van respect.”

Frank Heerkens, meubelmaker

Vorm en Inhout werkt samen met Natuurbegraafplaats de Hoevens in het Brabantse Alphen.

error: © Copyright Voor alle ontwerpen, afbeeldingen en tekst op deze internetsite geldt dat het intellectuele eigendom bij Frank Heerkens ligt. Volgens het juridisch eigendomsrecht mag derhalve niets van de genoemde zaken verveelvoudigd of gebruikt worden voor andere doeleinden dan bedoeld door of overeengekomen met Frank Heerkens.