Onderhoud

Eigenschappen van en optimale omstandigheden voor massief hout

Hout blijft altijd werken (uitzetten en krimpen) onder invloed van veranderingen in temperatuur en luchtvochtigheid van de omgeving. Dat is normaal en hiermee houd ik rekening in het ontwerp en de uitvoering van de verbindingen, opdat de stevigheid en functionaliteit van een meubel optimaal blijven. Vooral bij grote oppervlakken van massief hout zal het werken merkbaar kunnen zijn. De kleur van het hout kan ook veranderen onder invloed van zonlicht. De meest geschikte omgeving om uw meubels in optimale staat te houden is dan ook zonder direct zonlicht met een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius en een luchtvochtigheid tussen de 45 en 70%.

Afwerking

Een kale, onbehandelde, poreuze ondergrond van hout voelt schraal aan en is gevoelig voor vuil en vlekken. Om het oppervlak tegen indringend vuil te beschermen moeten de poriën gesloten worden door bijvoorbeeld te impregneren met een natuurlijke olie en/of was of zeep. Hierdoor wordt het hout gevoed, anti-statisch, water- en vuilafstotend en eenvoudig te onderhouden.

Olie vormt geen laag, zoals lak dat wel doet, waardoor geolied hout blijft aanvoelen als hout.

Was blijft – net als op onze huid – wel op het oppervlak en houdt water en vuil tegen, maar laat waterdamp en lucht door. In beide gevallen kan het hout blijven ademen. Olie en was doen het hout allebei opkleuren.

Zeep wordt ook gebruikt ter bescherming tegen water en vuil, maar met behoud van de kleur van het gedroogde geschaafde hout.

Voor zowel olie, was als zeep geldt dat beschadigingen en slijtplekken gemakkelijk bij te werken en te herstellen zijn. Een gelakt oppervlak zou in dergelijke gevallen in zijn geheel geschuurd en opnieuw gelakt moeten worden.

error: © Copyright Voor alle ontwerpen, afbeeldingen en tekst op deze internetsite geldt dat het intellectuele eigendom bij Frank Heerkens ligt. Volgens het juridisch eigendomsrecht mag derhalve niets van de genoemde zaken verveelvoudigd of gebruikt worden voor andere doeleinden dan bedoeld door of overeengekomen met Frank Heerkens.