OVER FRANK

In 1980 richtte Frank, na het afronden van de meubelvakschool in Amsterdam, ´Meubelmakerij Frank Heerkens´ op. Als jonge meubelmaker richtte hij zich voornamelijk op de vraag die er vanuit de markt gesteld werd. Destijds betekende dat veel werken met plaatmaterialen zoals spaanplaat, multiplex en mdf. Het betekende dat hij weinig bezig was met datgene waar het hem in essentie om begonnen was: werken met hout.

Halverwege de jaren negentig kreeg Frank een hele kersenboom binnen in zijn werkplaats, die was verzaagd tot planken over de hele breedte van de stam. Toen viel het kwartje. Hij kon het niet over zijn hart verkrijgen die mooie natuurlijke vorm te verzagen tot rechthoekige planken, om ze vervolgens weer aan elkaar te lijmen, zoals de geijkte manier van meubelmaken verlangde. Juist het totaalbeeld van de boom was zo mooi.

“Vanaf dat moment ben ik anders gaan werken. Ik ging de plank als geheel zien. Ik ging luisteren naar de ingeving die ik kreeg vanuit de boom in plaats van het opleggen van mijn wil aan de boom.”

Met dit inzicht ging er een wereld voor Frank open. Er ontstond een natuurlijke wijze van vormgeven, geïnspireerd door de organische vorm en tekening van het hout. Het werd zijn nieuwe missie om met eerbied voor de boom of plank, deze een tweede leven te geven en zoveel mogelijk in zijn oorspronkelijke vorm te laten zien in een meubel. Hij probeerde klanten ertoe te bewegen om te kiezen voor (massief) hout, en begon meer en meer zelf te ontwerpen met de boom als inspiratie. Deze ontwikkeling was in 1995 aanleiding om de naam van de meubelmakerij te veranderen naar ‘Vorm en Inhout’. Deze naam laat zich op meerdere manieren lezen en strookt veel beter met het gedachtegoed van zijn bedrijf. Inmiddels heeft Frank zijn eigen unieke werkwijze ontwikkeld.

Een gevolg van zijn unieke werkwijze is dat Frank een hele voorraad hout in opslag heeft, ongeveer 75 stammen, met voornamelijk Nederlandse houtsoorten, die veelal uit de nabije omgeving komen. Dat is zeldzaam. Op deze manier kan hij klanten beter van dienst zijn en is het zelfs mogelijk dat een klant zelf een plank uit de voorraad kiest. Doordat elke plank anders is, wordt elk ontwerp uniek, want de tekening, vorm en grootte is altijd anders.

Wat ook vaak voorkomt is dat opdrachtgevers Frank vragen om iets te ontwerpen en maken van een geliefde boom die door omstandigheden gerooid moest worden.