Oud & Nieuw in één tafel

De tafel van Bart en Brigida was na 20 jaar trouwe dienst aan vervanging toe. Het was een moeilijk afscheid, want deze tafel betekende nogal wat voor ze. Na haar scheiding twintig jaar geleden betrok Brigida met drie kinderen een nieuwe woning, waarna er weinig geld over was voor meubilair. Hoe fijn was het toen om een oud maar degelijk tafelonderstel op straat te vinden, waar een bevriende meubelmaker vervolgens een ovalen blad van multiplex op maakte.

Deze deels gevonden, deels vernieuwde tafel heeft 20 jaar lang een centrale rol in haar huis gespeeld. Door slijtage van het blad werd het echter tijd voor iets anders. Maar moest het een andere tafel worden of alleen een ander blad?


Na een bezoekje aan museum De Pont in Tilburg liepen Bart en Brigida toevallig langs de werkplaats van Vorm en Inhout. Met interesse bekeken ze de meubels in de etalage en de informatie op de posters. Zou dit wat voor hen zijn? Ze namen het in beraad.

En wat schetst hun verbazing, circa drie maanden later zien ze een vrachtwagen van “Vorm en Inhout” in hun straat in Utrecht staan, waar vier deuren verderop nieuwe mensen aan het inhuizen waren. Na een gesprek met de nieuwe buurvrouw, die de dochter van Frank bleek te zijn, werd de link gelegd. Brigida en Bart benaderden Frank met de wensen voor een nieuw tafelblad. In overleg met hen ging Frank aan de slag om er iets moois en passend van te maken.

Er werd gekozen voor een nieuw te maken tafelblad van twee planken van een beuk uit het Wilhelminapark in Tilburg, een boom die was omgevallen door stormschade. Brigida koos specifiek voor de beukenhouten planken, omdat ze gecharmeerd werd door de dialoog die er tussen de twee planken aanwezig was. En daarnaast had ze het boek “The secret life of trees” van Peter Wohlleben gelezen, waarin de beuk wordt beschreven als familieboom. In een oorspronkelijk bos functioneren beuken namelijk als één grote familie, waarbij ze voor elkaar zorgen: De grote beuken die veel voeding hebben, zorgen voor de kleinere bomen die meer in de schaduw staan. Wat een geweldige symboliek voor een familietafel! Vanuit eenzelfde overweging werd gekozen om het oude onderstel te hergebruiken. Het was zo mooi om hierdoor herinnerd te worden aan het vele moois wat er is gebeurd sinds Brigida haar oude tafel bij elkaar scharrelde. De dankbaarheid voor het vinden van een onderstel in die moeilijke tijd wordt zo meegenomen in de nieuwe tafel.

 

 

Om het oude onderstel te laten passen bij het nieuwe beukenhouten blad moest er nog wel wat gebeuren. Het oude onderstel had in Frank’s optiek een ongewenste kleur en te veel tierelantijn. Om dit mooi aan te laten sluiten bij de stijl van het nieuwe tafelblad, werd het hout van het onderstel licht verbrand. Zo kreeg het een bijna zwarte kleur waardoor de tint mooi werd en de tierelantijnen vervaagden. Zo ging het oude onderstel wonderlijk mooi samenwerken met het nieuwe beukenblad. Brigida en Bart hebben zelf het onderstel mee zwart gemaakt.

Ook werd er door Frank nog een functionele aanpassing gemaakt. Door het onderstel los te zagen en er een stalen frame tussen te zetten werd de tafel groter gemaakt en ontstond er meer zitruimte.

Een leuk detail: de zoon van Brigida en zijn vrouw waren tijdens het ontstaan van de tafel in verwachting van een tweeling die amper een week voor het plaatsen van de tafel geboren werd. Voor haar waren de “tweeling” planken van het tafelblad een mooi symbool. Dat was ook de opmerking die ze maakte toen ze het blad voor de eerste keer klaar zag in de werkplaats. Het was een emotioneel moment, omdat voor haar gevoel zo een aantal mooie aspecten bij elkaar kwamen in deze tafel.

Op de foto zie je het moment waarop de tafel net is afgeleverd door Frank en de tafel is “ingewijd” met een eerste samenzijn met champagne.

Heeft u ook interesse in een mooi, op maat gemaakt object of interieur?

Klik hier om een mail te sturen dan neemt Frank contact met u op om een afspraak in te plannen.