Over het hout

Door zijn manier van werken is het noodzakelijk dat Frank een grote eigen houtvoorraad heeft. Hij koopt hele bomen in. Dat hout is grotendeels afkomstig van Nederlandse bomen en het liefst uit de nabije omgeving.

Dit sluit het beste aan bij zijn missie op een manier te werken die ethisch en ecologisch verantwoord is. De zoektocht naar bomen met een fraaie houtstructuur is een wereld op zich:

Het mooiste hout komt van bomen die een zwaar leven hebben gehad

Iedere boom heeft een andere behandeling nodig. Sommige bomen kunnen direct gezaagd worden, andere moeten eerst gewaterd worden. Het zagen van de stammen is een spannend moment, pas dan weet Frank wat hij heeft gekocht. Het hout toont of zijn schoonheid, of blijkt geschikt als brandhout. Na het zagen worden de planken één à twee jaar aan de buitenlucht gedroogd, waarna het droogproces wordt voltooid in de droogkamer. Door deze geduldige manier van drogen minimaliseert hij de kans dat het hout scheurt en/of kromtrekt.

Een eigen plank kiezen, dat kan! Aan iedere plank zit een bijzonder verhaal vast. De uitgebreide voorraad bestaat uit meer dan 75 in planken gezaagde bomen van verschillende houtsoorten en in verschillende maten. Daarnaast werkt deze zorgvuldige en intensieve manier van omgaan met hout zeer inspirerend voor Frank als maker, en leidt tot het uitvoeren van werk in eigen beheer.

Nieuwsgierig naar dit werk?
Klik hier om een kijkje te nemen